Cloud gaming

Nieuwe vorm van gamen: Cloud Gaming

De gamewereld blijft zich voortdurend ontwikkelen. Hoe we de eerste spelletjes in pixelkwaliteit speelden, zijn de nieuwste games al in Ultra-HD (4K) beschikbaar. Maar niet alleen de graphics (de beelden) worden beter, ook de toegankelijkheid van games en gameplatformen wordt steeds geavanceerder. Hoe je eerst een cd moest kopen om te kunnen gamen, kan je nu snel en eenvoudig via het internet je favoriete games downloaden, zowel op consoles als op de computer. Daarnaast heb je cloud gaming. Een vrij nieuw fenomeen waarbij je niks hoeft te downloaden, maar het spel toch op meerdere toestellen kan spelen.

Wat is een cloud?

Een cloud (wolk in het Engels) is simpel gezegd een online opslagcentrum waarin je allerlei soorten documenten en bestanden kan opslaan. Denk bijvoorbeeld aan video's, afbeeldingen en teksten. Het fijne aan een cloud is dat je het vanaf meerdere toestellen kan bereiken, waardoor je niet steeds vanaf één toestel hoeft te werken. Log eenvoudig in via je mobiel of computer, haal de bestanden op en sluit de webapplicatie weer af. Dit is erg handig voor scholieren en bedrijven omdat je zo makkelijker bestanden met elkaar kunt delen. Maar een cloud kan niet alleen gebruikt worden voor zakelijke bezigheden. Zo wordt het tegenwoordig steeds vaker toegepast in de gaming industrie.

Hoe werkt cloud gaming?

Cloud gaming is een redelijk nieuw concept dat door steeds meer bedrijven wordt uitgevoerd. Het werkt in principe hetzelfde als je bijvoorbeeld gaat Netflixen (films streamen). Hoe je bij Netflix je favoriete film of serie kiest, niks hoeft te downloaden en de app snel met je afstandsbediening kan besturen, werkt dit ook zo bij streaming diensten om te gamen. Het spel dat je kiest wordt vanuit een cloud (online database) opgehaald en klaargezet zodat jij het met je controller kan spelen. De game wordt als het ware op je beeldscherm gestreamd en jouw besturing wordt tegelijkertijd erg snel teruggezonden. Zo loopt je game synchroon met je besturing en kan je zorgeloos het spel spelen. Cloud gaming is nog steeds vol in ontwikkeling en zal in de toekomst een steeds grotere rol binnen de game-industrie aannemen.


 

Terug naar overzicht