Cloud computing

Wat is cloud computing?

Bij cloud computing worden bestanden, gegevens en software extern geïnstalleerd, deze gegevens staan dus niet meer lokaal opgeslagen. De gegevens en bestanden zijn niet meer fysiek aan te wijzen en daarom noemen we het voor het gemak de cloud ofwel “in de grote wolk”. 

Steeds populairder

Cloud computing wordt steeds populairder en is op dit moment helemaal hot. Je zou het niet denken, maar cloud computing bestaat al sinds 1996. In 1996 lanceerde Microsoft als eerste een cloud computing toepassing die wereldwijd ging, namelijk Hotmail. Na Hotmail kwam MSN en in 2010 Word en Excel. 


Binnen cloud computing wordt er onderscheid gemaakt tussen drie typen. Deze zijn:

  • Public cloud: De date en software staan extern op de server van de dienstverlener en aan alle afnemers wordt dezelfde functionaliteit geboden. 
  • Private cloud: Door op een privé infrastructuur te werken heeft de gebruiker volledige controle over de date, beveiliging en de kwaliteit van de dienst. De applicaties binnen de private cloud maken gebruik van een gedeelde infrastructuur, terwijl de applicaties zelf niet gedeeld worden.
  • Hybrid cloud. Is een combinatie van de private en public cloud. 


Wij doen het al jaren

Cloud computing doen wij al jaren. Denk maar aan Hotmail, Gmail, Facebook en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Deze applicaties zijn online te downloaden en gegevens worden ook online, in de cloud, opgeslagen. Cloud computing heeft een groot voordeel. Dit voordeel is: software en date zijn 24 uur, zeven dagen per week beschikbaar. Het enige wat je nodig hebt voor cloud computing is  een internetverbinding. Je hoeft geen dure licenties aan te schaffen, de diensten rekenen meestal een vast maandbedrag per gebruiker. Wil je nog niet volledig overstappen naar cloud computig? Dan is de hybride cloud een oplossing. 

Terug naar overzicht